Släktmöten

Deltagarna i släktmötet 2010 vid Nääs herrgård

Föreningen anordnar vart tredje år ett allmänt släktmöte. Då hålls också släktmötesförhandlingar. Dessemellan anordnas en eller två regionala släktträffar per år.

 

Första mötet 1954

Inbjudan gick ut till alla ättlingar som Pehr Henrik lyckats finna adresser till och mötet gick av stapeln på Lovisa Marias 200:de födelsedag den 11 november 1954 i Grand Hotels spegelsal i Stockholm. I mötet deltog inte mindre än 227 personer.
Mötet biföll med acklamation förslaget om bildandet av ”Släktföreningen Lovisa Maria Hjelms ättlingar” och valde för ändamålet en interimsstyrelse på tre ledamöter Pehr Henrik Törngren, Elsa Pfeiff och Gunnar Wallberg. Mötet beslutade också – på Pehr Henriks förslag – att släktföreningen skulle sammanställa och utge en släktbok.

 

Släktmöten

Beträffande släktföreningens verksamhet i övrigt bör först nämnas de allmänna släktmötena.
Under släktföreningens första tid hölls allmänna släktmöten vartannat år. Från 1958 anordnas de vart tredje år och förläggs i regel i anslutning till den 14 juni, som är Lovisa Marias bröllopsdag. Mötena ordnas på olika platser med starkare eller svagare anknytning till anmodern eller släkten i övrigt. Allmänna släktmöten har sålunda anordnats – förutom i Stockholm – i Malmö-Lund, Karlskrona, Skara, Nyköping, Kalmar, Landskrona, Eskilstuna, Göteborg, Växjö, Vadstena, Uppsala, på Barnens Ö, i Lund och Höör, Sigtuna samt nu senast 2010 i Ryfors utanför Mullsjö.
Programmet för släktmötena har varierat. Förutom släktmötesförhandlingar och en god släktmiddag har vi i allmänhet fått lyssna på ett föredrag om någon släkting och på senare år har vi lagt in en bussfärd till någon av de platser som på något sätt har anknytning till släkten: herrgårdar, kyrkor, minnesmärken.

Regionala släktträffar

Mellan de ordinarie släktmötena arrangeras regionala släktträffar. Under någon dag träffas ättlingar på olika platser i landet för samvaro och några intressanta studiebesök. De senaste regionala släktträffarna arrangerades i Karlskrona och Mariefred. Inbjudan till dessa träffar skickas till föreningens medlemmar med post och läggs ut på hemsidan.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *